Thursday 5 March 2015

Roti Jala Bujang Sangat

Hihihi.. kali ini AK kongsikan sikit mengenai resepi 'Roti Jala Bujang Sangat'. Agak simple sesuai sangat untuk orang bujang yang nak try belajar masak.

Bahan-bahan:
- Tepung gandum - 1 cawan
- Air - 1 cawan
- Telur ayam - 1 biji
- Santan - 1/2 cawan
- Garam - 1 sudu teh
- Serbuk kunyit - 1 sudu teh

Cara menyediakan:
- Bancuh tepung bersama air dan santan, kacau hingga rata.
- Masukkan telur, serbuk kunyit dan garam. Kacau hingga sebati.
- Panaskan kuali kemudian sederhanakan api dapur.
- Ambil satu ceduk bancuhan dan tuangkan ke dalam kuali bagi membentuk juraian roti jala.
- Ulang langkah di atas sehingga bancuhan habis.
- Lipat atau gulung juraian roti jala tersebut sebelum dihidang.

Yea.. siap pun. Tapi kalau nak lagi sedap makan bersama kuah kari. Tak pandai masak kari beli je yang dah siap dalam tin. Hihihi apa kata kita minta abang Chef kita AS tolong post resepi kari bujang pula hihihi.

Sekian terima kasih.

1 comment:

  1. yup..kari chef AS mmg best,,, licin sehingga menjilat jari......

    ReplyDelete