Tuesday 17 March 2015

Ayam Kuning Bujang

Dah berhari makan luar je, terasa kering dompet ni. Nak jimat kali ni AS masak Ayam Kuning Bujang. Sangat ringkas dan mudah. makan untuk 2-3 orang. 

Bahan-bahan:

Ayam (dipotong kecil) 500g
Kentang (potong wedges) - 3 biji
Tomato- (potong wedges) - 2 biji
Serbuk kunyit - 3 sudu
Bawang merah- 3 biji
Bawang putih- 3biji
Bawang besar- 1/2 biji
Lada padi- 11 biji (nak pedas tambah lagi)
Buah pelaga- 2 biji
Bunga lawang- 1 kuntum
Bunga cengkih - 3 kuntum
Minyak masak - 2 sudu
Lada Sulah- 1 sudu tea
Air- 700ml
Garam
Gula

Cara-cara:

Panaskan kuali dan masukan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau. Masukan air sedikit kemudian masukan kunyit masak sehingga mendidih. Masukan Bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, dan lada padi, jangan biarkan serbuk kunyit hangit untuk mengelak masakan menjadi pahit. Masukan air biarkan mendidih, kemudian masukan ayam dan kentang letak, lada sulah,  garam dan gula secukupnya. Sebelum matikan api masukan tomato dan masak 1-2 minit dan matikan api. Siap untuk di hidang. 



No comments:

Post a Comment