Wednesday 11 March 2015

Sup Ikan Bujang

Resipi sup ikan ni kalau tengah sejuk-sejuk musim hujan sedap juga makan dengan nasi panas. Kali ni AS nak kongsi sikit Sup Ikan Bujang ringkas sangat caranya tanpa menggunakan minyak

Bahan-Bahan:

Ikan Cermin (Longfin Trevally)/ Ikan Kembung (Horse mackerel) 1-2 ekor- (dibersihkan)
Bawang putih -3 biji (dihiris)
Bawang besar - 1/2 biji (dikupas)
Bawang merah- 3-4 biji (dihiris dan digoreng)
Bunga lawang- 1 kuntum
Bungah cengkih- 1 kuntum
Buah pelaga -  3biji
Air Asam
Garam

Cara-cara:

Masukan air dan air asam kedalam periuk dan didihkan. Masukan bawang putih, bawang besar, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan ikan cermin kedalam air yang mendidih, masukan garam secukupnya (nak pedas masukan 7 biji cili thai). 


No comments:

Post a Comment