Saturday 7 March 2015

Kari Ayam Bujang

Katanya AK nak minta ajar resipi kari ayam dari AS. Ini resipi ringkas kari ayam AS. Untuk makan 1-2 orang.

Bahan-bahan:

Ayam 400g (dipotong)
Serbuk kari 1 paket (70g) - nak pekat boleh tambah lagi (make it slurry)
Ubi kentang - 3 biji (sederhana besar) (potong wedges) 
Bunga lawang (1 kuntum)
Bunga Cengkih (1 kuntum)
Buah pelaga (3 biji)
Kulit kayu manis ( 3 cm)
Lada kisar ( 2 sudu) ( jika perlu)
Bawang putih (3 biji, Ditumbuk) (jika perlu)
Bawang merah ( 3 biji, Ditumbuk) ( jika perlu)
Air asam jawa (50ml)
Garam 
Gula
Air (500ml) (sehingga ayam terendam)
Minyak masak - 3 sudu

Cara-cara:

Panaskan 3 sudu minyak masak,tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau, kemudian masukan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air (slurry) dan lada kisar sehingga kari masak. Masukan sedikit air, masukan bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis, kacau seketika, kemudian masukan air asam jawa dan air biasa, biarkan mendidih, kemudian masukan kentang dan ayam. Biarkan kentang dan ayam masak sehingga empuk (dalam 10-15 minit, api sederhana). Masukan gula dan garam secukupnya. Biarkan lagi selama 3 minit. Sedia untuk dihidang. (Jika suka pedas cili padi bolehlah dimasukan kedalam Kari).


Ni kari bujang ringkas, bahan-bahan pun mudah didapati. Selamat mencuba.


1 comment: