Friday 3 April 2015

Ubi kayu goreng

 Kali ini AK akan berkongsi dengan salah satu makanan kegemaran AK. Bahan-bahannya cukup mudah tapi penyediaannya mengambil masa agak lama.


 Siapa yang tak kenal dengan ubi kayu. Berlambak di pasar-pasar tinggal nak beli je, kalau ada tanam sendiri lagi bagus.

Bahan-bahan: - Ubi kayu(agak-agak untuk hidangan berapa orang)
- Garam
- Air
- Minyak masak
- Sos cili

Cara penyediaan:
 Kopek kulit ubi kayu dan bersihkan. Potongkan ubi kayu supaya boleh muat dalam periuk. Rebus ubi kayu tersebut dengan air dan sedikit garam. Setelah ubi kayu masak agak lembut toskan dan potong dalam bentuk jejari atau dalam bentuk yang mudah untuk digoreng dan dimakan nanti.

 Goreng ubi kayu tersebut dan toskan. Hidangkan ketika masih panas dan boleh juga dicecah bersama sos cili. Sesuai sangat untuk makan pada waktu petang. Sedap sampai terangkat... Belum cuba belum tahu. Terima kasih.

No comments:

Post a Comment