Simple dan yang penting boleh makan.. ok AS nak kongsi resepi mudah...
nak buat dalam 20-25 biji
Bahan-bahan
Tepung Pulut- 200g (setengah plastik)
Garam- secubit rasa
Gula- 1 setengah sudu
Pewarna hijau - 2 to 3 drop (liquid) atau 1sudu teh (powder)
3 helai daun pandan- dikisar (Jika perlu) atau guna ekstrek pandan atau vanila.
Air abu/kapur (Jika perlu)/ air (160ml)
Gula melaka/ Gula merah/ Gula nipah/ Gula kelapa- potong kecil atau serbuk
-> Cover (salut) Kelapa parut yang telah digaul dengan secubit garam (nak kukus boleh/ macam tu saja pun boleh)
Cara-cara
Larutkan garam, ekstrek pandan, pewarna hijau, dan gula kedalam air (masukan kapur dan 3helai pandan yang dikisar (Jika Perlu)). Bancuh kedalam tepung menggunakan tangan sehingga adunan boleh dibentuk.. Biarkan adunan seketika (15-30minit).. Gentel menjadi bulat-bulat kecil dan masukan gula melaka kedalamnya kemudian gentel semula menjadi bulat.. Panaskan air sehingga mendidih didalam periuk. Masukan bulatan-bulatan yang telah berinti tadi kedalam periuk dengan air mendidih. Biarkan seketika sehingga adunan tadi timbul sepenuhnya dan menandakan kuih telah masak dan boleh diangkat. Gaul bulatan yang telah masak tadi kedalam kelapa parut dengan segera agar tidak melekat antara satu sama lain. Siap.. boleh dihidang dan dimakan.
Wahhh KTC suka makan kuih nie... Onde onde ye nama dia... KTC panggil kueh bom. Haha
ReplyDelete