Sunday, 22 November 2015

Labu Merah Masak lemak cili / Spices Milky Pumpkin

AS rasa blog ni dah jadi blog masakan dah.. hehehe

Bahan-bahan:

Labu merah - telah dipotong kecil - 500g (Size 1" to 2" cube)
Cili kisar - 2 sudu
Udang kering / Ikan bilis kering - 3 to 4 sudu (tumbuk/ kisar) 
Bawang merah - 2 ulas (Tumbuk/Kisar/Hiris)
Santan pekat 200ml
Air - 300mml
Minyak masak - 2 to 3 sudu
Cili padi - ikut suka
Garam

Cara-cara:

Panaskan minyak kedalam periuk kemudian tumis udang kering/ bilis kering bersama bawang merah sehingga keperangan atau naik bau.. Kemudian masukan cili kisar tumis sehingga masak. Letak  air dan masuk labu merah dan cili padi.. Masak sehingga Labu empuk  kemudian masukan garam dan santan. biarkan mendidih 1-2 minit boleh matikan api dan dihidang



No comments:

Post a Comment