Daging tak habis lagi... so bolehlah nak buat menu simple @ menu bujang
Daging- 200g Dihiris 2mm
Kari Daging- 100g
Santan- 125ml
Air- 300ml
Kentang 2 biji- dipotong dadu 4cm
Garam
rempah 4 sekawan (cengkih 2 biji, pelaga 2 biji, lawang 1, kayu manis 4cm)
bawang putih - 1 biji (kalau nak)- tumbuk/hiris
bawang merah- 1 biji (kalau nak)- tumbuk/hiris
minyak tumis - 3 sudu
Bancuh kari dengan sedikit air hingga menjadi slurry . Kemudian tumiskan kari dan bawang dengan minyak yang telah dipanaskan. Tumis sehingga pecah minyak/ naik bau. masukan 4 sekawan. Tambahkan air, kemudianya masukan kentang dan daging. Tunggu sehingga daging dan kentang empuk. masukan santan dan garam.. Gaul seketika sehingga sedikit mendidih kemudian padamkan api dan boleh dihidangkan..
AS makan Kari daging dengan Burasak.. - #BugisMenuON #Sedap #SyurgaMakanan
No comments:
Post a Comment