Rasanya dah lama tak makan Ikan Putih.... Nampak je ikan mentah pun dah terliur..
Kali ni AS nak kongsi resepi mudah / bujang
Bahan-Bahan:
2 potong Ikan Putih- Berat 400g
3 batang Cili hijau- Dihiris
1 biji bawang besar- Dihiris
2 biji bawang putih- Dihiris
2 ketul tauhu- Digoreng dan dibelah 6
2 sudu taucu masin
300ml air
200ml air asam jawa (taknak masukan air asam jawa boleh tambahkan air sahaja)
Minyak untuk menggoreng
Garam
Cara-cara:
Panaskan minyak kedalam kuali dan goreng ikan yang telah dipotong dan disapukan garam sehingga masak, dan dialihkan. Kemudian guna kuali baru letak 2 sudu minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili hijau lebih kurang seminit dengan api kuat. masukan 2 sudu taucu, air asam dan air gaul sehingga mendidih. Masukan tauhu dan ikan yang telah di goreng. Gaul sehingga mendidih . siap.. boleh dihidangkan..
kalau suka pedas boleh tambah cili padi kedalam masakan.
No comments:
Post a Comment