Selalu AS buat kuih untuk minum petang. Jadi kali ni AS nak ajar cara untuk buat kuih kasturi bujang. Semudah 1 2 3... jom kita mulakan
Bahan-bahan:
Kacang hijau- 200g
Gula- 3-4 sudu
Garam
Tepung- 200g
Kelapa parut (jika perlu)-100g
Minyak masak- untuk menggoreng
Cara-cara:
Rebus kacang hijau sehingga empuk, kemudian lenyekkan kacang hijau bersama-sama (kelapa parut), gula dan garam. Biarkan adunan kacang hijau itu sejuk pada suhu bilik. Setelah adunan sejuk tambah 1-2 sudu tepung sehingga adunan boleh dibentukakn kemudian bolehlah dibentukkan mengikut citarasa. Pastikan bentuk tidak terlalu tebal. Setelah semua adunan telah dibentukkan, bancuh tepung dengan sedikit garam. Panaskan minyak dan goreng sehingga nampak keperangan. Bolehlah dihidangkan
No comments:
Post a Comment