Bancuhan Tepung :-
1 cawan tepung gandum
1 1/2 Sudu tepung jagung
2 biji telur
2 cawan air
1 Sudu kecil garam @ 1kiub pati ikan bilis/ayam
1 Sudu kicap cair
1 Sudu kecil bikarbonat
Cara-cara:-
Bancuhkan semua bahan bahan tepung tersebut sehingga sebati.
Bahan inti
200gm sotong/udang/ayam dipotong dadu
3 Sudu kicap manis
1 Sudu kecil garam
Cara cara :-
Campurkan semua bahan bahan tersebut dan masak diatas kuali sehingga sotong/udang/ayam masak sepenuhnya mengunakan api pelahan.
Cara memasak takoyaki:
Panaskan kuali takoyaki dan sapu rata mentega/minyak ke dalam kuali dengan api pelahan. Letak bancuhan tepung kedalam kuali berserta inti. Biarkan tepung mengeras sebelum digerakan menjadi separuh dan tambah tepung sehingga penuh. Putar putar bancuhan sehingga keperangan dan di angkat.
Takoyaki boleh dihidangkan dengan sos takoyaki, hirisan ikan panggang dan rumpai laut panggang.
Selesai.. selamat mencuba
No comments:
Post a Comment